Hidroizolatie baie – Ce trebuie sa stiti?

Cuprins

Hidroizolatie baie - Ce trebuie sa stiti

Hidroizolatie baie – Atunci cand construiti sau renovati o baie, impermeabilizarea corespunzatoare a acesteia ar trebui sa fie o prioritate de top. Fara o impermeabilizare adecvata, proprietarul ar trebui sa se astepte la o multitudine de probleme, de la umezeala si mucegai pana la inundatii mai grave si pagube consecutive.
Tinand cont de acest lucru, HidroPro, va explica cum se procedeaza pentru a impermeabiliza o baie.

Hidroizolatia slaba si ineficienta intr-o baie este cel mai frecvent motiv pentru scurgeri. Intr-o baie, pentru a evita problemele, este o idee buna sa se impermeabilizeze complet – sau sa se “cisterneze” – orice loc care ar putea intra in contact cu apa. De obicei, acesta va fi orice loc pe care aveti in vedere sa-l placati cu gresie. Exista doua produse principale pe care trebuie sa le cunoasteti atunci cand vine vorba de impermeabilizarea unei bai: membrana de cisterna si membrana flexibila pentru pereti.

Hidroizolatie baie – Membrana de etansare

Cel mai simplu mod de a garanta ca o zona umeda este impermeabilizata in mod corespunzator este de a pune o membrana de etansare sub gresie si faianta.

Poate fi vorba doar de zona din jurul cazii si a dusului si de gresia din spatele chiuvetei, sau de intreaga baie sau camera umeda. In orice caz, membrana de impermeabilizare poate fi achizitionata in placi mari sau in role, care pot fi de obicei plasate cu usurinta in pozitie, datorita suportului autoadeziv.

Hidroizolatie baie – Membrana flexibila pentru pereti

Un alt produs util este membrana de perete flexibila, care este o pasta moale, acrilica. Aceasta poate fi manipulata in zone mai dificile, cum ar fi colturile in care se intalnesc peretii si podeaua sau in jurul ferestrelor. Aceasta pasta este 100% impermeabila si este ideala pentru a fi folosita sub gresie, ceramica si portelan – la fel ca si membrana de tangaj.

Cand vine vorba de impermeabilizarea bailor, aceste doua materiale vor fi cei mai buni prieteni ai dumneavoastra. In timp ce vopseaua rezistenta la stropire, chitul rezistent la apa si alte produse similare sunt avantajoase, suprafetele din spatele a ceea ce vedeti sunt cele care conteaza cel mai mult. Fara o membrana adecvata, este posibil sa apara daune cauzate de apa. Si, in plus, probabil ca va trece neobservata pentru o perioada considerabila de timp, ceea ce inseamna ca problema se va agrava fara sa va dati seama. Asigurati-va ca puneti in aplicare o impermeabilizare temeinica inca de la inceput, pentru a evita problemele in viitor.

Hidroizolatie baie

De ce este vitala o impermeabilizare adecvata?

Fara o hidroizolatie adecvata, o baie noua sau renovata risca sa prezinte unele probleme foarte daunatoare. Ceea ce incepe ca o picurare minora, va deveni in cele din urma o scurgere substantiala, putand provoca daune podelei de dedesubt si incaperilor din jur.

Conform datelor companiei de asigurari Zurich, in ceea ce priveste cererile de despagubire pentru locuintele lor sociale, scurgerile din baie sunt responsabile pentru 37% din cererile de despagubire pentru daune cauzate de apa legate de scurgeri lente. Desi aceste informatii se refera doar la un anumit grup de locuinte, ele ilustreaza faptul ca baile sunt zona cu probleme atunci cand vine vorba de scurgeri in gospodarii. Stiind acest lucru, impermeabilizarea corespunzatoare a unei bai sau a unei wetroom ar trebui sa fie o prioritate pentru oricine instaleaza una.

Costurile asociate cu scurgerile din baie pot fi substantiale. De la apelul initial al instalatorului, pana la inlocuirea mobilierului deteriorat – sau chiar a peretilor si a podelei – costurile se aduna rapid.

Tap Warehouse estimeaza ca o scurgere dintr-o baie care deterioreaza tavanul de dedesubt poate costa pana la 2.000 de lire sterline pentru a fi reparata.

Hidroizolatie baie – Ce costuri poate implica?

Desigur, este aproape imposibil sa pui un pret finit pe o scurgere din baie, dar ia in considerare urmatoarele:

-Taxele de chemare a instalatorului si taxele de manopera curente;
-Inlocuirea tevilor si a fitingurilor;

-Inlocuirea placilor de gips-carton;

-Membrana impermeabila noua;
-Mobilier nou;
-Aparate noi;
-Podele noi;
Chiar daca unele dintre aceste costuri pot fi absorbite de catre o companie de asigurari, daca exista o acoperire adecvata, nu uitati ca aceste cereri de despagubire vor implica totusi o taxa de fransiza.

Din fericire, cosmarurile din baie si wetroom ca acestea pot fi evitate, daca se pune in aplicare impermeabilizarea corecta la inceputul unui proiect de instalare a baii.

Impermeabilizarea baii dvs. cu Sealing Solutions (SAM)

Sealing Solutions (SAM) este un nou sistem revolutionar de impermeabilizare a baii si a zonei de dus. Acest sistem autoadeziv ofera o impermeabilizare usoara si sigura, cu o garantie de 10 ani privind etanseitatea la apa. De asemenea, aproape orice suprafata poate fi etansata, cum ar fi betonul, sapele de ciment, sapele uscate, ceramica existenta (gresie si faianta), gips-cartonul si lemnul.

De ce sa alegeti autoadezivul in locul impermeabilizarii lichide traditionale?

Functioneaza pe orice suprafata

Sealing Solutions este un sistem revolutionar de etansare bazat pe tehnologia spumei elastice. Membrana de etansare autoadeziva poate fi lipita direct pe pereti si suprafete de flori, fara a utiliza material de etansare lichid suplimentar. Partea de sus este fleata cu o pelicula antibacteriana si ofera o suprafata de baza ideala pentru orice tip de lipire a placilor. Solutiile de etansare sunt o solutie ideala a modului de impermeabilizare a peretilor de dus.

Preferata de profesionisti

Cele mai multe deteriorari legate de umiditate sunt rezultatul unei instalari necorespunzatoare a membranelor de etansare cu etansare lichida, a transferurilor de la perete la perete si a sistemelor de drenaj. Sistemul patentat de etansare SAM Sealing Solutions evita daunele cauzate de umiditate prin utilizarea lipirii prin impact fara flece. Zonele netesute intrerup miscarea capilara a umiditatii si asigura o etanseitate la apa de 100%. Sealing Solutions este certificata in conformitate cu: ab (P) si ANSI 18110. Sistemul este dezvoltat cu o experienta de peste un deceniu in industria sanitara si este preferat de instalatorii si faiantarii profesionisti din intreaga lume.

Mai multe avantaje unice

-Instalare cu economie de timp (fara timp de uscare / economiseste 2 ore);
-Suprafata care poate fi imediat placata cu gresie;
-Adecvat pentru tipurile de produse chimice pentru constructii;
-Nu mai este necesara etansarea cu lichid;
-Procesare rapida si directa;
-Garantie de etanseitate la apa de 100%;
-Elasticitatea ridicata a materialului previne aparitia fisurilor;
-Forta de aderenta instantaneu ridicata (20 tone / m²);

Ce impermeabilizare de dus este necesara?

Majoritatea oamenilor presupun ca placile de dus, sunt 100% impermeabile.
Desi placile de ceramica si portelan de pe podeaua si peretii dusului dumneavoastra, sunt practic impermeabile, chitul dintre aceste placi nu este.
Chitul nu este altceva decat nisip fin care este “lipit” impreuna cu ciment Portland si alte tipuri de adezivi.
Chitul face o treaba excelenta in mentinerea placilor la locul lor. Cu toate acestea, absoarbe cu usurinta si apa prin micii pori capilare care sunt prezenti in tot amestecul.

Fara un fel de membrana impermeabila sub stratul de chit, acele mici linii de zidarie vor absorbi treptat apa si vor provoca daune de apa la ceea ce se afla sub dusul dumneavoastra.
Placajul, gips-cartonul si chiar si stalpii 2×4 din fundatia peretelui sau a podelei dvs. sunt astfel susceptibile la uzura si la dezvoltarea mucegaiului in timp.

Mai jos, vom vorbi despre metodele de impermeabilizare pentru dusuri. Apoi, vom analiza diferitele tipuri de membrane, acoperiri, straturi sau straturi care pot fi folosite sub placile de portelan sau ceramica ce alcatuiesc dusul dumneavoastra.

Cum sa-ti dai seama daca dusul tau este rezistent la apa

Deci, cum anume puteti spune daca dusul dvs. are o impermeabilizare suficienta sub tigla? Printre semnele evidente ale unui dus care prezinta scurgeri se numara putrezirea placilor de pardoseala, a plintei, a ramei usilor din jurul dusului, deteriorarea apei in podele si tavane din incaperile adiacente, umezeala din covoarele din jurul baii, prezenta gandacilor, a pestilor de argint si a altor daunatori care iubesc umiditatea. Cu toate acestea, inainte ca aceste probleme grave sa apara, exista modalitati de a detecta un dus cu posibile scurgeri fara a smulge gresia.

Cateva indicii comune ca dusul dvs. are probabil scurgeri de apa includ:

Gauri vizibile sau fisuri in chitul dintre placile individuale atat pe pardoseala, cat si pe pereti;
Crapaturi de-a lungul granitei si a imbinarilor placilor de pardoseala;
Lipsa siliconului folosit de-a lungul rosturilor dintre gresie si pereti;
Lipsa garniturilor de silicon in jurul stalpilor de robinetarie ai dusului dumneavoastra;
Flansa de balta instalata incorect conectata la sistemul de drenaj al dusului dumneavoastra.
Sa presupunem ca dumneavoastra (sau un instalator angajat) detectati oricare dintre aceste probleme. In acest caz, este foarte probabil ca dusul dvs. sa fie impermeabilizat in mod necorespunzator si sa prezinte scurgeri de apa.

Care este cel mai bun sistem de impermeabilizare a podelei unui dus?

Exista mai multe moduri diferite de a impermeabiliza podeaua de sub gresia de dus. In trecut, cei mai multi antreprenori foloseau o captuseala de cauciuc sau de cupru pentru cada de dus care era instalata sub o baza traditionala de mortar. Acest sistem permitea, in esenta, ca apa sa se infiltreze incet prin rosturile de mortar. Captuseala pentru cada colecta acest exces de umiditate pentru a proteja subpodea de dedesubt. Un risc potential al utilizarii acestui tip de sistem este ca deplasarea sau asezarea dusului poate afecta panta captuselii. Aceasta problema duce la acumularea excesului de umiditate, ducand astfel la aparitia inevitabila a mucegaiului.

In prezent, majoritatea antreprenorilor au renuntat la captuseala din cauciuc sau cupru in favoarea unei tehnologii cu membrana impermeabila.
Aceste diferite membrane impermeabile, sunt plasate direct sub stratul de gresie si faianta, pentru a evita orice patrundere a apei in substratul de ciment sau mortar.
Exista patru tipuri principale de membrane de impermeabilizare utilizate in prezent, inclusiv membrane de foi, membrane lichide, placi de perete din spuma si baze de dus din spuma. Ne vom scufunda in ele mai jos.

Membrane de tabla

Membranele in foi sunt fabricate din diferite amestecuri de compusi din plastic fixate direct pe placa de suport pentru placi si pe suprafata dusului. Cele mai multe membrane de tabla au o tehnologie “peel and stick” pentru o instalare usoara.

RedGard Home Depot

Membrane lichide

Aceasta membrana lichida este, in esenta, o vopsea impermeabila pentru dusul dumneavoastra. Aceste produse se aplica cu o simpla rola de vopsea. Odata uscata, membrana devine un strat elastomeric care ramane flexibil. Este unul dintre cele mai populare si usor de aplicat produse pentru o impermeabilizare rapida a dusului dumneavoastra.

Kerdi Board Shower Schluter

Placi de perete din spuma

Placile de perete din spuma sunt instalate ca suporturi pentru placi care ofera stabilitate structurala. Deoarece sunt fabricate din spuma de polistiren extrudat, acestea ofera, de asemenea, o membrana de dus impermeabila. Kerdi Board este unul dintre cele mai populare tipuri de placi de perete din spuma utilizate pentru impermeabilizarea dusurilor.

Baze de dus din spuma

Bazele de dus din spuma sunt adesea vandute sub forma de kituri care vin cu o bordura de dus din spuma care este impermeabilizata in acelasi mod ca si baza. Echipamentul ar putea include, de asemenea, o scurgere de dus cu membrana de lipire si o banda de imbinare. Spuma utilizata in aceste kituri este adesea aceeasi cu cea a placilor de spuma pentru pereti mentionate mai sus.

Cel mai bun sistem de impermeabilizare a podelei de dus va depinde in principal de bugetul dvs. si de remodelarea pe care o faceti. Daca nu va renovati in intregime dusul, membranele lichide sunt cele mai usor si mai rapid de instalat. Daca inlocuiti un dus, optarea pentru una dintre celelalte optiuni va adauga, cel mai probabil, un strat de aparare suplimentar impotriva potentialelor daune viitoare cauzate de apa.

Drip Drop Waterproofing

Este necesar un panou de ciment pentru a impermeabiliza un dus?
Placa de ciment este un suport comun utilizat pentru dusuri si cazi de baie. Cu toate acestea, placa de ciment este rezistenta la apa si nu este impermeabila. Aceasta caracteristica este o distinctie importanta care trebuie luata in considerare. Daca scurgerile minore sunt detectate rapid, placa de ciment ar trebui sa ramana intacta, chiar daca miezul sau nu este impermeabil. Cu toate acestea, scurgerile prelungite vor duce adesea la deteriorarea permanenta a placii de ciment. Ar trebui sa folositi intotdeauna un alt tip de membrana impermeabila impreuna cu un suport din placi de ciment.

Cum se etanseaza gaurile de surub in membrana de impermeabilizare a peretilor de dus?

Membranele impermeabile pe care le-am analizat mai sus au fost preocupate in principal de oprirea patrunderii apei prin liniile de chit ale placilor. Cu toate acestea, daca insurubati sau gauriti gauri in gresia de perete sau de podea, va fi necesar un strat suplimentar de impermeabilizare. Cel mai bun mod de a impermeabiliza gaurile de suruburi este sa marcati corect gaurile, sa folositi burghiul de dimensiunea potrivita si sa umpleti in prealabil gaurile cu silicon inainte de a instala ancorele. Odata ce ancorele si suruburile sunt instalate, adaugati un alt strat de silicon in jurul gaurii de surub. Consultati acest ghid pentru a afla care sunt cei mai buni adezivi si etansanti cu continut redus de COV pentru casa dvs.

Cate straturi de hidroizolatie ar trebui aplicate la un dus?

Daca folositi o membrana de impermeabilizare lichida pentru dusul dvs. (cel mai frecvent pentru proiectele DIY), ar trebui sa instalati cel putin doua straturi. Cele mai multe membrane lichide vor veni cu instructiuni legate de cat timp trebuie sa asteptati intre aplicarea straturilor. In cele mai multe cazuri, ar trebui sa asteptati 24 de ore inainte de a aplica al doilea strat si apoi inca 24 de ore inainte de a utiliza dusul. Atunci cand sunt aplicate in mod corespunzator, membranele lichide de impermeabilizare pentru dus ar trebui sa dureze cel putin zece ani inainte de a avea nevoie de o resigilare.

Este necesar un panou de ciment pentru a impermeabiliza un dus?

Placa de ciment este un suport comun utilizat pentru dusuri si cazi de baie. Cu toate acestea, placa de ciment este rezistenta la apa si nu este impermeabila. Aceasta caracteristica este o distinctie importanta care trebuie luata in considerare. Daca scurgerile minore sunt detectate rapid, placa de ciment ar trebui sa ramana intacta, chiar daca miezul sau nu este impermeabil. Cu toate acestea, scurgerile prelungite vor duce adesea la deteriorarea permanenta a placii de ciment. Ar trebui sa folositi intotdeauna un alt tip de membrana impermeabila impreuna cu un suport din placi de ciment.

Cum se etanseaza gaurile de surub in membrana de impermeabilizare a peretilor de dus?

Membranele impermeabile pe care le-am analizat mai sus au fost preocupate in principal de oprirea patrunderii apei prin liniile de chit ale placilor. Cu toate acestea, daca insurubati sau gauriti gauri in gresia de perete sau de podea, va fi necesar un strat suplimentar de impermeabilizare. Cel mai bun mod de a impermeabiliza gaurile de suruburi este sa marcati corect gaurile, sa folositi burghiul de dimensiunea potrivita si sa umpleti in prealabil gaurile cu silicon inainte de a instala ancorele. Odata ce ancorele si suruburile sunt instalate, adaugati un alt strat de silicon in jurul gaurii de surub. Consultati acest ghid pentru a afla care sunt cei mai buni adezivi si etansanti cu continut redus de COV pentru casa dvs.

Cate straturi de hidroizolatie ar trebui aplicate la un dus?

Daca folositi o membrana de impermeabilizare lichida pentru dusul dvs. (cel mai frecvent pentru proiectele DIY), ar trebui sa instalati cel putin doua straturi. Cele mai multe membrane lichide vor veni cu instructiuni legate de cat timp trebuie sa asteptati intre aplicarea straturilor. In cele mai multe cazuri, ar trebui sa asteptati 24 de ore inainte de a aplica al doilea strat si apoi inca 24 de ore inainte de a utiliza dusul. Atunci cand sunt aplicate in mod corespunzator, membranele lichide de impermeabilizare pentru dus ar trebui sa dureze cel putin zece ani inainte de a avea nevoie de o resigilare.

Borden Interiors

Cum sa terminati impermeabilizarea pentru marginea superioara a dusului

La marginea de sus a dusului, unde gresia se retrage spre perete, trebuie sa aveti grija sa adaugati un strat suplimentar de impermeabilizare. Picaturile si jeturile de apa din dusul dumneavoastra se pot acumula in acest punct critic. Daca nu este etansat corespunzator, umezeala poate patrunde sub gresie si poate provoca deteriorarea placii de ciment sau a altui suport de sub gresie. Cel mai simplu mod de a impermeabiliza aceasta margine superioara a dusului este cu masticarea cu silicon. Daca spatiul este mai mare de 1 cm grosime, luati in considerare utilizarea unei tije de sustinere, un tip de material din spuma folosit in acest scop.

Construction 2 Style

Cum sa instalati membrana de impermeabilizare in peretii de dus

Membranele impermeabile lichide pot fi aplicate pe peretii de dus in acelasi mod ca si pe pardoseala. Veti dori sa mergeti incet si sa aplicati o cantitate mica pe pensula sau rola de vopsea pe care o folositi pentru a va asigura ca nu se scurge pe perete. Alternativ, foliile autoadezive de impermeabilizare sunt o alta modalitate usoara de a va impermeabiliza peretii de dus. Sealing Solutions (SAM) ofera folii de impermeabilizare autoadezive unice, cu o garantie de zece ani privind etanseitatea la apa. Puteti aplica aceste folii pe beton, sape de ciment, sape uscate, ceramica existenta (gresie), gips-carton si chiar pe lemn.

Ce tip de banda este cel mai bun pentru cusaturile placilor de ciment atunci cand impermeabilizati un dus?

Un alt element critic pentru a va impermeabiliza dusul este utilizarea tipului potrivit de banda de imbinare impermeabila la imbinarile dintre placile de suport. O banda simpla, cu plasa de plasa rezistenta la alcalii, de 2 inci, ar trebui sa fie suficienta. De asemenea, puteti utiliza o banda de etansare autoadeziva din PVC.

Ce tip de impermeabilizare a dusului este cel mai bun?

Cel mai bun tip de impermeabilizare pentru dusul dumneavoastra va depinde de mai multi factori diferiti. In general, membranele impermeabile lichide pot fi aplicate de catre proprietarii de locuinte pentru o modalitate simpla, rapida si rentabila de a va impermeabiliza dusul. Daca sunteti in cautarea unei solutii mai robuste si pe termen mai lung, optarea pentru niste membrane de tabla sau placi de suport din spuma este probabil cea mai buna alegere. Pentru constructia de dusuri noi, aceste membrane de sustinere mai durabile sunt doar nominal mai scumpe. Le puteti combina cu membrane lichide pentru un efect dublu de impermeabilizare.