Hidroizolatie – Ce trebuie sa stii despre hidroizolatia lichida?

Cuprins

Ce trebuie sa stii despre hidroizolatia lichida

Hidroizolatie – Hidroizolarea cu lichid, este procesul prin care se face o suprafata sau un obiect rezistent la apa in anumite conditii, prin aplicarea unui strat de lichid pe acesta.

Acoperirile lichide, fie ca sunt monocomponente sau multicomponente, sunt usor de aplicat si ofera protectie de lunga durata metalelor, lemnului, betonului si altor suprafete.

Capacitatea hidroizolatiei lichide de a patrunde in suprafete greu accesibile si neregulate, precum si de a acoperi cu usurinta obiecte cu geometrii complexe si detaliate, a extins gama de obiecte si suprafete care pot fi protejate impotriva coroziunii si a altor probleme cauzate de expunerea la apa.

Imagini cu metode de aplicare a hidroizolatiei lichide

Hidroizolatie lichida
Hidroizolatie lichida
Hidroizolatie lichida
Hidroizolatie lichida
Hidroizolatie lichida
Hidroizolatie lichida

Hidroizolatie – HidroPro explica impermeabilizarea lichida

Hidroizolarea lichida a devenit o metoda de protectie utilizata pe scara larga impotriva coroziunii metalelor, a putrezirii structurilor din lemn, a basicarii vopselelor si a altor forme de deteriorare cauzate de apa.

Impermeabilizarea cu lichide ofera urmatoarele avantaje:

-Usor de aplicat cu ajutorul unei pensule, role sau pulverizatoare;

-Ofera o acoperire neteda si fara cusur;

-Nu necesita o pregatire complexa a suprafetei inainte de aplicare (curatarea este de obicei suficienta, ceea ce face ca hidroizolatia lichida sa fie potrivita pentru aplicatii pe suprafete acoperite existente);

-Poate fi aplicata pe suprafete calde sau reci si este usor de intretinut;

-Impermeabilizarea lichida, este importanta nu numai pentru a proteja valoarea proprietatilor, ci si pentru siguranta persoanelor care locuiesc in proprietatile neprotejate;

-Umezeala produsa de apa, favorizeaza dezvoltarea mucegaiului si a bacteriilor daunatoare. Apa poate fi, de asemenea, un pericol electric, deoarece, fiind un conductor de electricitate, poate provoca scurtcircuite.

Utilizarea membranelor lichide de impermeabilizare, a materialelor de ciment, a membranei lichide poliuretanice si a materialelor bituminoase, sunt comune in impermeabilizarea cladirilor.

Impermeabilizarea este necesara pentru subsol, pereti, bai, bucatarii, balcoane, terase, terase sau acoperisuri, acoperisuri verzi, rezervoare de apa si piscine etc. 

Hidroizolatie – Metode de impermeabilizare

-Impermeabilizare cu ciment;

-Membrana de impermeabilizare lichida;
-Membrana bituminoasa;
-Acoperire bituminoasa;
-Membrana lichida poliuretanica;

Hidroizolatie pe baza de ciment

Fig. 1: Hidroizolatie pe baza de ciment

1. Hidroizolatie pe baza de ciment

Impermeabilizarea cu ciment, este cea mai simpla metoda de impermeabilizare in constructii. Materialele pentru hidroizolarea cu ciment sunt usor de procurat de la furnizorii de produse de zidarie. Si sunt usor de amestecat si de aplicat.

Aplicatiile tehnicii de impermeabilizare cu ciment, sunt in zonele umede interioare, cum ar fi toaletele. De aceea, nu trece prin procesul de contractie si expansiune.

Aplicatii ale impermeabilizarii cu ciment

-Statii de tratare a apei;
-Instalatii de tratare a apelor uzate;
-Poduri;
-Baraje;
-Sisteme de cale ferata si de metrou;
-Porturi si docuri pentru marfuri maritime;
-Ecluze/canale fluviale;
-Structuri de parcare;
-Tuneluri;

Metoda membranei de impermeabilizare lichida

Fig. 2: Membrana de impermeabilizare lichida

2. Membrana de impermeabilizare lichida

Membrana lichida, este formata dintr-un strat de grund si doua straturi de acoperire. Aplicarea straturilor se face prin pulverizare, cu rola sau cu mistria. Stratul lichid este subtire si ofera mai multa flexibilitate decat tipurile de impermeabilizare pe baza de ciment.

Lichidul se intareste intr-un strat cauciucat pe perete. Proprietatile de alungire ale stratului pot ajunge pana la 280%. Durabilitatea stratului de impermeabilizare depinde de tipul de polimer pe care producatorul l-a folosit pentru realizarea hidroizolatiei lichide.

Membrana hidroizolanta lichida poate fi un strat lichid aplicat prin pulverizare, compus din asfalt modificat cu polimeri. Membrane lichide poliuretanice in calitati separate pentru spatula, rola sau pulverizare sunt, de asemenea, disponibile de la diversi producatori.

3. Impermeabilizare cu strat bituminos de acoperire

Invelisul bituminos (strat de asfalt) este realizat din materiale pe baza de bitum. Este un strat de protectie flexibil, bazat pe formularea si gradul de polimerizare a acestuia. Flexibilitatea si protectia impotriva apei pot fi influentate de gradul de polimerizare si de armarea fibrelor.

Cele mai frecvente aplicatii ale acoperirilor bituminoase includ zonele care se afla sub sapa umeda. Este un excelent strat protector si agent de impermeabilizare, in special pe suprafete precum fundatiile din beton.

Nu este potrivit pentru expunerea la lumina soarelui, cu exceptia cazului in care este modificat cu un material mai flexibil, cum ar fi polimerii pe baza de poliuretan sau acrilici.

Bituminous Coating Waterproofing Method

Fig. 3: Acoperire impermeabila bituminoasa

4. Membrana bituminoasa de impermeabilizare

Impermeabilizarea cu membrana bituminoasa este o metoda populara utilizata pentru acoperisurile cu inclinatie mica datorita performantelor dovedite. Membrana bituminoasa de impermeabilizare are o torta pe strat si o membrana autoadeziva.

Compusii autoadezivi cuprind asfalt, polimeri si materiale de umplutura; in plus, pot fi adaugate anumite rasini si uleiuri pentru a imbunatati caracteristicile de aderenta. Tipul autoadeziv are un termen de valabilitate scazut, deoarece proprietatile de aderenta ale membranei se reduc cu timpul.

Membrana cu flacara pe membrana are tipuri expuse si acoperite. Stratul expus are adesea agregate minerale granulare pentru a rezista la uzura provocata de intemperii. Pentru celalalt tip de membrana, antreprenorul trebuie sa aplice o sapa de protectie pentru a preveni perforarea membranei.

Metoda de impermeabilizare cu membrana bituminoasa

Fig. 4: Hidroizolarea membranei bituminoase

5. Impermeabilizare cu membrana lichida din poliuretan
Metoda de impermeabilizare cu membrana lichida poliuretanica este utilizata pentru zona acoperisurilor plate si expuse la intemperii. Aceasta metoda de impermeabilizare este costisitoare.
Metoda de impermeabilizare a membranei lichide din poliuretan

Fig. 5: Hidroizolatie cu membrana lichida poliuretanica

Membrana lichida poliuretanica poate oferi o flexibilitate mai mare. Poliuretanul este foarte sensibil la continutul de umiditate. Prin urmare, inainte de aplicare, trebuie sa se evalueze cu mare atentie continutul de umiditate al placii de beton, in caz contrar, dupa un anumit timp, se poate intampla desprinderea sau dezlipirea membranelor.
 
 

Intrebari frecvente privind tipurile, metodele si aplicatiile de impermeabilizare

Care sunt tipurile de impermeabilizare?

Cele mai comune tipuri de hidroizolatii sunt hidroizolatiile pe baza de ciment, membrana hidroizolanta lichida, membrana bituminoasa, acoperirea bituminoasa si membrana lichida din poliuretan.

Care este scopul impermeabilizarii?

Scopul hidroizolatiei este de a preveni patrunderile de apa in suprafetele de beton.

Unde se utilizeaza impermeabilizarea?

Impermeabilizarea este necesara pentru subsol, pereti, bai, bucatarii, balcoane, terase, terase sau acoperisuri, acoperisuri verzi, rezervoare de apa si piscine etc.

 

Care sunt aplicatiile hidroizolatiilor din ciment?

1. Statii de tratare a apei

2. Instalatii de tratare a apelor uzate

3. Poduri

4. Baraje

5. Sisteme de cai ferate si de metrou

6. 7. Porturi si docuri maritime de marfa

7. Ecluze/canale fluviale

8. Structuri de parcare

9. Tuneluri

Ce este impermeabilizarea cu membrana lichida?

Membrana lichida consta intr-un strat de grund si doua straturi de acoperire. Aplicarea straturilor se face prin pulverizare, cu rola sau cu mistria. Stratul lichid este subtire si ofera mai multa flexibilitate decat tipurile de impermeabilizare pe baza de ciment.