Hidroizolatie terasa – Tot ce trebuie sa stiti!

Cuprins

Hidroizolatie terasa - Tot ce trebuie sa stiti

Hidroizolatie terasa – Hidroizolarea terasei este un proces de aplicare a unui strat protector de membrana de impermeabilizare pentru a preveni scurgerile de pe terasa la etajul inferior. Membrana nu numai ca previne scurgerile de apa de pe terasa, dar ajuta si la prevenirea formarii in viitor a unor mici fracturi si fisuri mici pe suprafata.

De cele mai multe ori, scurgerile apar pe o terasa cu o suprafata plana, deoarece o terasa cu suprafata plana nu are pante bune pentru o scurgere adecvata a apei. Apa incepe sa se acumuleze si se infiltreaza prin fracturile prezente pe o terasa. Prin urmare, impermeabilizarea pe o terasa plata este obligatorie pentru a preveni orice scurgere in viitor.

Dar acoperisurile inclinate si terasele cu pante bune tind sa aiba o rata mai mica de scurgeri. Dar si in acest scenariu sansele de aparitie a scurgerilor sunt mari. Hidroizolarea terasei ajuta la asigurarea faptului ca un astfel de tip de scurgere nu se va intampla in viitor, cel putin pentru urmatorii 8 ani.

Hidroizolatie terasa – Materiale folosite in impermeabilizare podea terasa

Exista o multime de optiuni disponibile atunci cand vine vorba de hidroizolarea terasei, dar unele dintre cele mai eficiente si materialele folosite in acest proces sunt:

  1. Materialul folosit in impermeabilizarea terasei cu membrana lichida

Solutii lichide de hidroizolație

Fig.1 – Solutii lichide de hidroizolație

O membrana lichida de impermeabilizare pentru terase, este, in principiu, un strat de cauciuc care utilizeaza un material de grund. Acoperirea se face cu un strat superior multiplu de acoperire care este initial un strat lichid care se transforma in forma de cauciuc odata ce se intareste.

Soluții de hidroizolație pe baza de ciment

Fig.2 – Soluții de hidroizolație pe baza de ciment

Hidroizolatie terasa – 2) Impermeabilizarea terasei cu ciment

Este un amestec de ciment special pe baza de substante chimice si aditivi speciali, cum ar fi zidarie, beton, metale, PVC, HDPE etc. O multime de companii de impermeabilizare ofera produse de impermeabilizare pe baza de ciment, dar atunci cand alegeti o marca care ofera produse de impermeabilizare pe baza de ciment, asigurati-va ca alegeti produsele care nu au cocoloase si sunt usor de solubilizat.

Acoperire bituminoasa hidroizolatie terasa

Fig.3 – Acoperire bituminoasa hidroizolatie terasa

3) Hidroizolarea terasei de acoperire bituminoasa

Acoperirea bituminoasa este o acoperire de impermeabilizare a terasei pe baza de polimeri (in principal acrilici sau poliuretanici). In industria de impermeabilizare, este cunoscuta si sub numele de acoperire asfaltica este, de asemenea, utilizata in acoperirea stratului de iesire a conductelor subterane. Dar are partea sa negativa, deoarece atunci cand este expusa la lumina soarelui devine fragila si casanta.

Membrana bituminoasa hidroizolatie terasa

Fig.4 – Membrana bituminoasa hidroizolatie terasa

Hidroizolatie terasa – 4) Impermeabilizare terasa cu membrana bituminoasa

Membrana bituminoasa este o compozitie de asfalt, material de umplutura si polimeri datorita carora este autoadeziva prin natura sa. Membrana bituminoasa este un invelis lipicios de culoare neagra cu

strat superior format din aluminiu, ardezie, nisip, talc sau folie de polietilena.
Al doilea strat este format din stratul bituminos propriu-zis.
Al treilea strat este un strat de armare format din fibra de sticla, poliester si/sau aluminiu, etc.
Al patrulea strat este din nou acoperit cu un strat gros de compus bituminos.
Ultimul strat este un strat de baza, care este al cincilea strat format din folie (strat de torta) sau folie detasabila (complet autoadeziva sau benzi).

Membrana lichida poliuretanica hidroizolatie terase

5) Hidrtoizolarea terasei cu membrana lichida poliuretanica

Poliuretanul este o membrana foarte rezistenta la razele Uv, cu o aderenta excelenta la substrat, flexibilitate si rezistenta ridicata. Dar, din pacate, este foarte sensibila la umiditate, astfel ca, in timpul aplicarii, daca betonul nu este 100% uscat, pe termen lung, va exista o deteriorare severa a stratului de acoperire. Nu exista nici-o specificatie privind materialul, deoarece chiar numele spune ca este pur si simplu poliuretan alifatice.

Concluzie

Membranele de impermeabilizare poliuretanice, prezinta o rezistenta ridicata la apa stagnanta, astfel incat, pot fi utilizate pe acoperisuri plate, circulabile, fara pante deosebit de bune. Ofera o solutie simpla, sigura si facila pentru punctele dificile de etansare (de exemplu, colturi, margini, imbinari cu iesirile de pe acoperis etc.). creeaza o membrana continua, elastica, cu o rezistenta mecanica excelenta, fara imbinari sau cusaturi si este utilizata atat pentru etansarea totala a suprafetelor acoperisurilor plane de bloc, cat si pentru impermeabilizarea locala a fisurilor.