Impermeabilizarea subsolului, este necesara atunci cand o structura sau o proprietate sau o parte a unei proprietati, este construita la nivelul solului sau mai jos. Este posibil sa existe o acumulare de apa in solul care inconjoara subsolul, ridicand nivelul freatic, ceea ce duce la presiunea hidrostatica a apei. Aceasta presiune a apei, se exercita asupra podelei si a peretilor subsolului si poate duce la patrunderea apei prin fisuri, imbinari si slabiciuni structurale din subsol.
Fara impermeabilizarea subsolului, aceasta patrundere a apei poate duce apoi la mucegai, degradare, probleme structurale si alte probleme legate de umezeala.
Hidroizolarea subsolului, implica tehnici si materiale folosite pentru a impiedica apa sa patrunda in subsolul unei case sau al unei cladiri. Impermeabilizarea unui subsol care se afla sub nivelul solului, poate necesita aplicarea de materiale de etansare, instalarea de drenaje si pompe de scurgere si multe altele.
Odata cu ridicarea unei case totul porneste cu construirea unei fundatii solide, cladite optim si, in mod cert cu o hidroizolatie corespunzatoare.
Compania HidroPro executa lucrari de hidroizolatii ale fundatiilor cu membrane poliuretanice, bicomponente, lichide pe baza de bitum din gama Hyperdesmo PB.
Pentru o hidroizolatie de succes a fundatiei, apelati la servicile de inalta calitate ale echipei de profesionisti de la HidroPro!
Hidroizolarea este de obicei impusa de codurile de constructie pentru structurile construite la sau sub nivelul solului.
Consideratiile legate de impermeabilizare si drenaj, sunt deosebit de importante in cazurile in care este posibil ca apa subterana sa se acumuleze in sol sau in cazul in care exista un nivel freatic ridicat.
Apa din sol, determina exercitarea unei presiuni hidrostatice sub podelele si peretii subsolului. Aceasta presiune hidrostatica, poate forta apa sa patrunda prin fisuri, ceea ce poate provoca daune structurale majore, precum si mucegai, degradare si alte probleme legate de umiditate.
In fundatiile din zidarie, etansantii interiori, nu vor asigura o protectie permanenta impotriva infiltratiilor de apa, in cazul in care exista presiune hidrostatica. Cu toate acestea, etansarile interioare, sunt bune pentru a preveni ca umiditatea atmosferica ridicata din interiorul subsolului, sa fie absorbita in zidaria poroasa si sa provoace scorojirea.
Spalling este o conditie in care umiditatea ridicata constanta sau umiditatea descompune suprafetele de zidarie, provocand deteriorarea si desprinderea suprafetelor de beton.
In fundatiile din beton turnat, fisurile si penetratiile tevilor sunt cele mai frecvente puncte de intrare pentru infiltratii. Aceste deschideri pot fi etansate din interior.
Epoxizii, care sunt adezivi puternici sau uretanii pot fi injectati sub presiune in deschideri, penetrand astfel fundatia pana in exterior si taind calea infiltratiilor.
Desi drenajul interior al apei, nu este, din punct de vedere tehnic, o impermeabilizare, este o tehnica larg acceptata pentru atenuarea apei din subsol si este, in general, mentionata ca o solutie de impermeabilizare a subsolului. Multe sisteme de drenaj interior sunt brevetate si recunoscute de BOCA (Building Officials and Code Administrators) ca fiind eficiente in controlul apei din subsol.
Un sistem obisnuit de drenare a apei care a patruns intr-un subsol, implica crearea unui canal in jurul perimetrului subsolului, de-a lungul talpilor fundatiei.
Un drenaj francez, o teava din PVC sau un sistem de drenaj patentat, este instalat in canalul nou creat. Drenajul instalat este acoperit cu ciment nou. Potrivit lui Rick Jacobs de la Absolute Waterproofing Solutions, o companie de impermeabilizare a subsolurilor si de reparatii de fundatii, state precum Michigan au multa argila macinata, care va absorbi si retine apa, ceea ce duce la flexarea peretilor fundatiei subsolului, care poate cauza fisuri si scurgeri ulterioare.
Sistemul de drenaj, colecteaza orice apa care intra in subsol si o evacueaza catre un sistem de pompa de vidanjare amplasat intern, care va pompa apoi apa din subsol.
FEMA recomanda impermeabilizarea subsolului cu o alarma de apa si "pompa de rezerva cu baterii" ca masura preventiva impotriva costurilor ridicate ale inundatiilor.
Conductele de perete (cum ar fi placile cu gropite sau alte membrane), sunt fixate pe peretele fundatiei si se extind peste noul sistem de drenaj pentru a ghida orice umiditate in jos, in sistem.
Impermeabilizarea interioara a subsolului cu ajutorul acoperirilor, este eficienta in cazul in care condensul este principala sursa de umezeala. Este, de asemenea, eficienta daca problema are o umezeala minora. De obicei, impermeabilizarea interioara, nu va opri scurgerile majore.
Impermeabilizarea unei structuri din exterior, este singura metoda pe care Codul international de constructii din SUA (IBC) o recunoaste ca fiind adecvata pentru a preveni daunele structurale cauzate de patrunderea apei.
Impermeabilizarea unui subsol existent, incepe cu excavarea pana la laturile inferioare ale talpilor. Odata excavati, peretii sunt apoi spalati cu putere si lasati sa se usuce. Peretii uscati sunt sigilati cu o membrana de impermeabilizare, iar in partea laterala a talpii se plaseaza noi dale de drenaj (dale de scurgere).
In ultimii zece ani, au fost dezvoltate produse de impermeabilizare pe baza de polimeri. Produsele pe baza de polimeri dureaza pe toata durata de viata a cladirii si nu sunt afectate de pH-ul solului. Materialele de impermeabilizare pe baza de polimeri pot fi pulverizate direct pe un perete, se intaresc foarte repede si sunt semi-flexibile, permitand o anumita miscare a substratului.
Scurgerile de apa din subsoluri si spatii de trecere, se produc de obicei pe perioade lungi de timp si pot fi cauzate de numerosi factori.
Este unul dintre cele mai frecvent utilizate materiale in constructia de case. Atunci cand nu se elimina pungile de aer sau nu se permite ca amestecul sa se intareasca in mod corespunzator, betonul se poate fisura, ceea ce permite apei sa isi croiasca drum prin perete.
Sunt placute orizontale care definesc perimetrul peretilor de fundatie. Atunci cand talpile sunt prea inguste sau nu sunt asezate suficient de adanc, acestea sunt susceptibile la miscari cauzate de eroziunea solului.
Sunt folosite pentru a capta apa de ploaie pe masura ce cade si pentru a o evacua departe de case si cladiri. Atunci cand jgheaburile sunt infundate sau gurile de scurgere sunt sparte, apa de ploaie este absorbita de solul din apropierea fundatiei, crescand presiunea hidrostatica.
Este o teava de scurgere din plastic poros instalata in jurul perimetrului casei. Principalul scop al tiglei de scurgere exterioara, este de a preveni patrunderea apei in subsol. Cu toate acestea, aceste tevi pot fi infundate sau deteriorate, ceea ce face ca excesul de apa sa exercite o presiune asupra peretilor interiori si a podelelor subsolului.
In interiorul ferestrelor, dupa ploi sau ninsori abundente, poate duce la scurgeri prin imbinarile ferestrelor de la subsol. Pentru a preveni acumularea de apa in puturile de fereastra, se pot folosi capace pentru puturi de fereastra.
Este o alta forma comuna de scurgeri de apa din subsol. Atunci cand drenajul de la nivelul talpii, nu functioneaza, solul din jurul subsolului poate contine prea multa apa si, atunci cand se atinge punctul de saturatie, pot aparea inundatii.
Semnele care arata ca apa se infiltreaza intr-un subsol sau in spatiul de trecere pe jos iau adesea ani de zile pentru a se dezvolta si pot sa nu fie usor vizibile.
In timp, mai multe semne de deteriorare, pot deveni evidente si ar putea duce la o defectiune structurala.
Crapaturile pot fi orizontale, verticale, diagonale sau in trepte de scari. Presiunea severa sau deteriorarea structurala este evidenta prin largirea fisurilor.
De obicei cauzate de presiunea hidrostatica. Peretii par a fi incovoiati spre interior.
Apa care se infiltreaza prin pereti poate duce la bubuituri sau la exfolierea vopselei de-a lungul peretilor subsolului.
Reziduuri albe, pulverulente care se gasesc pe peretii subsolului, langa podea.
Ciuperci care se dezvolta de obicei in zone umede si intunecate si care pot provoca probleme respiratorii dupa o expunere prelungita.
Injectiile pentru fisuri de fundatie, sunt utilizate atunci cand fundatiile din beton turnat se fisureaza, fie din cauza asezarii, fie din cauza expansiunii si contractiei betonului.
Injectiile de fisuri epoxidice, sunt utilizate de obicei in scopuri structurale, in timp ce injectiile de poliuretan hidrofob sau hidrofil, sunt utilizate pentru a etansa fisurile pentru a preveni patrunderea umezelii sau a apei.
Betonul este atat rezistent, cat si ieftin, ceea ce il face un produs ideal in constructii. Cu toate acestea, betonul nu este impermeabil.
In fiecare an executam sute de lucrari, de la beciuri de case, terase de bloc pana la ansambluri rezidentiale, constructii civile si industriale.
Sistemele de hidroizolatie pe care le folosim fac parte din gerneatie 4 -5, fiind cele mai moderne Citeste mai mult…
Automated page speed optimizations for fast site performance